Indianerkvinnen. (tweenspappa) hits
Forside Add meg

Indianerkvinnen.29 desember 1890 skjedde en forferdelig hendelse i amerikansk historie. Amerikanske regjeringen kalte det for slaget ved Woonded Knee. Mens indianerne fikk etter mange års kamp forandret til det som egentlig skjedde. Massakren ved Woonded Knee. For det som skjedde denne dagen var ikke annet enn massakre. Etter en missforståelse mellom regjeringsoldater og en indianer ved navnet Black Coyote, ble det avfyrt et skudd. Under avvepning av indianerne. I ettertid ble det sagt av gjenlevende at Black Coyote var døv og hemmet på annet vis. Det igjen utløste en masseskyting fra de Hotchkiss kanonene som kalvarisoldatene hadde møtt frem med. Når kanonene hadde stilnet lå det 153 men, kvinner og barn igjen døde av 350 indianere. 51 var skadet, 4 menn og 47 kvinner og barn, der noen døde i ettertid. I den anledningen har jeg skrevet en fortelling som skal handle om massakren ved Woonded Knee. Denne fortellingen ville jeg egentlig  legge ut på dagen, den 29 desember, men jeg var så sikker på at det var i januar. Jeg kan vel unnskylde på at jeg har vært syk i romjulen slik at jeg rotet litt med datoer og månder. (Jeg var så sikker på at det var 28 januar. Det var jo nesten.) Det sier seg selv. Hvem har en sjanse mot slike kanoner, når de ikke har et våpen som de kan forsvare seg med? Fortellingen  indianerkvinnen har lagt i skuffen i ca 3 år. Nå skal den få se dagens lys. Jeg ønsker å dedikere den til Indianerne for det flotte folkeslaget de er. Jeg har og vil alltid elske Indianerne. 

Indianerkvinnen.

På enga sto den vakreste kvinnen han noen gang hadde sett. På den frodige enga lyste hun opp. Indianerkvinnen. Hun var et stykke vekke slik at han måtte gå bort til henne for å ta på henne. Han tar valget, selv om han får en følelse av at de er fiender. Dessverre er fristelsen for stor til å la vær.

 

Mens han drømmer om henne blir han og minnet på at hun tilhører et folk som mistet alt. Venner, familie, land og barn for en lang tid tilbake. Det som forvirrer han er at hun oppsøker han i drømmene. Han søker ikke henne, men hun søker han, og hun er så vakker. Faktisk den vakreste kvinnen han har sett i sitt liv.

 

Der han går surrer tankene i hodet på han. Hva skjer når de møtes? Vil hun stramme sin praktfulle bue og sende en dødelig pil rett i hjerte hans? En pil som danser gjennom vinden før den treffer sitt mål? Eller vil hun ta øksen i hånden og hogge han ned? Det er underlig at han tenker slikt, og samtidig går han frivillig mot henne. Kanskje han håper at det er bare noe han innbiller seg. At de heller omfavner hverandre som et nyforelsket par som bare vil danse, kysse og holde rundt hverandre på enga.

 

I det han nærmer seg blir han dradd inn i en tidsperioden. Det er som en film surrer rundt han. Han ser opp for å se på filmen. Den er som en sirkel rundt han, og han opplever å se et indianderfolk som lever i harmoni med naturen. De høster alt moder natur kan gi dem. Bær fra busker, råvarer fra naturen, jakt og fiske.

 

Det stopper ikke der, han får være med på vandringene som indianerstammen legger ut på. Han opplever å se fødsler, begravelser, årlige fester. Ja får oppleve et folkeslag som liker å verdsette naturen de bor i. Han får og oppleve at den hvite mann spiser seg innpå indianerflokken og dens naturområde.

 

Den fine harmonien avbrytes med et skrik. Han våkner ikke, men ser at indianerkvinnen står med hendene fulle i blod. Klærne, håret og ansiktet er fult med blod. Og fjærne på ryggen er ikke lenger fjær fra den praktfulle drakten henne, men vinger. Indianerkvinnen tar til å løfte seg fra bakken. Hun bøyer ryggen sin slik at det kan nesten høres ut som den skal knekke rett i to. Med ett faller hun ned på bakken. Hun står i kne, og det er stille. Dødens stille mens hun senker hode rolig mot bakken. Det er en tung stemning, mens gresset rundt henne blir bare rødere og rødere, fra blodet som drypper fra hennes hår. Hun prøver å fortelle han noe. Hva prøver hun å fortelle?

 

Den fine grønne enga er blitt så grå og trist. Han ser seg forvirret rundt. Stemningen er blitt totalt forandret. Han hører lyder i det fjerne svisje lyder. Svisj, svisj, svisj det svisjer rundt hodet hans. Hva er det som skjer? Det er små runde metall biter farer gjennom luften, og som er i et slikt antall og fart at de lager lyd i vinden som brytes på vei mot sitt mål. Er det bier, insekter eller er det dommedag? Har moder jord bestemt for å slette folket som passer på henne?

 

Han ble igjen sendt rundt i en voldsom fart, og det har blitt vinter. Han kan kjenne kulden bite seg fast i kroppen hans. Kulden er så intens at han ønsker å våkne, men indianer kvinnen holder han igjen i drømmen. Når han prøver å våkne er det som han blir kvelt. Den vonde følelsen slipper taket, når han velger å bli i drømmen. Han drømmer nå mot sin vilje.

 

Han får nå kjenne smerten for hvert menneske som ble skutt ned på en kaldblodig måte av et overlegent folk som har møtt frem. Smerten han kjenner er nå barn blir revet brått og uventet ut av livet, han får kjenne morsfølelsen når barna dør i armene sammen med moren, og han får oppleve det andre veien, der mor eller far dør foran barna. Han får kjenne hvordan det er å være hjelpeløs vitne som mann, og ikke mulighet til å forsvare, men heller se på at folket rundt deg dør bort. Hvorfor forsvarer ikke dere roper han i fortvilelse. Hvor er ditt våpen?

 

Når han føler behov for å skrike. Kveler indianerkvinnen skriket ved å holde han for munnen. Hun holder med en slik styrkeat det er helt utrolig at hun ikke knuser kjeven hans. Slik følte han det. At kjeven er på vei til å briste og brekke i stykker. På den måten sørger hun for at stemmen og skrikene ropes innover i kroppen hans. Han ligger der og undrer på hvorfor han er vitne til disse grusomhetene?

Han får en følelse av han har ledet et folk som har vært på vandring, og med et mål. Slette vekk en folkegruppe som sto i veien for hans folk. Han skjønner at han har levd før, og i sitt nye liv er innhentet av indianerkvinnen. Indianerkvinne har funnet han og blitt hans skytsengel eller en demon som skal sørge for at han lever. Slik at han kan få kjenne smerte og redsel. Smerten fra et folk som måtte gi livet sitt mens de bare sto for det de trodde på. Redsel han påførte dem som måtte se sine elskede dø, før de døde selv, eller ble tatt til fange.

VOOOHHMM !

Med et var han ute av drømmen. Sengen var våt av svette, blod og tårer. Han hadde klort seg til blods mens han drømte. Det har han gjort mens han prøvde å komme seg ut av det som var helvetes drømmen. Han var helt vill i blikket. Løp ut i gaten begynte å skrike som et skadet dyr som kjempet seg bort fra en sulten ulveflokk. Han følte at alle som prøvde å hjelpe han slo etter han. Alle er og iført indianerklær. Over han står to hester. Han ser på de to indianer som sitter på hestene. De er iført krigsmaling, og han bestemmer seg for å gi opp. Han legger seg ned på bakken for å la seg ofre. Dere kan bare trampe meg jeg gir opp sier han. De ser på han, han ser på munnen deres at de snakker til han. Han er for stresset til å klare å høre at de sier de er fra Politiet. Det er ridende politi som står over han.

 

Han sovner, våkner i et rom som ikke ligner på hans egent. Det er skarpe lyset oppunder taket brenner i øynene. Lampene er skrudd fast. Vinduer, vinduer med gitter på utsiden. Han vil reise seg opp, opp, opp, opp. Han er festet, festet til sengen. Sliter. Han prøver å slite seg løs. HJELP, HJELP. Det kommer et menneske inn i rommet. Stikker en sprøyte inn i noe som er festet til halsen hans. Han merker at søvnen begynner å hente han. Når søvnen kommer, kommer drømmene. Når drømmene kommer, kommer indianerkvinnen.

 

 


Bilder etter massakren ved Woonded Knee.

 

#bok #politikk #fortelling #blogg #naturogmiljø #skole

  • Ingen kommentarer    Skriv en ny kommentar